Vores historie

ETS NORD – en historie om bæredygtig fremtid

“Det handler om at forbedre livet for mennesker, uanset hvor kedeligt det måtte lyde,” siger Urmas Hiie, grundlægger og medejer af ETS NORD, der er førende producent og designer af ventilationssystemer i de nordiske lande.

“Vi bruger 90 % af vores tid i lukkede miljøer, det være sig alt fra køkkener til mødelokaler, og menneskers liv afhænger af luftkvaliteten. Det er det, ETS NORD gør – vores mål er at sikre, at hver eneste af os kan leve et langt og sundt liv.”

Ambitiøst? Helt sikkert! Hos ETS NORD er ambition entusiasme med et formål.

Moving the air together

ETS NORDs historie er formet af fortællinger om ambitioner og succes, forsøg og fejl og masser af kærlighed til det, virksomheden står for i dag. Det hele begyndte, da Urmas – sammen med sin forretningspartner Külilake Lilienberg – tilbage i 1994 grundlagde ingeniørfirmaet Hiie & Co, som beskæftigede sig med støvsugere.

“Det var de vilde 1990’ere,” husker Urmas. “Det frie marked var noget nyt i Estland, da vi netop havde genvundet vores uafhængighed af Sovjetunionen. At drive forretning dengang var en ilddåb, helt bogstaveligt.”

Efter at have solgt Hiie & Co rettede Urmas sit fokus mod noget, der lå ham endnu mere på hjerte – frisk luft. I 1998 startede Urmas en ny virksomhed. ETS NORD blev sat i verden med det formål at producere de bedste ventilationssystemer i menneskehedens historie og levere dem til hele verden.

I 2011 trådte Markku Mattila og Jari Lehtonen – gode venner og mangeårige konkurrenter til Urmas – ind i firmaet, hvilket gjorde ETS NORD til en halv estisk, halv finsk virksomhed.

“Vi så allerede et enormt potentiale i ETS NORD i 2004,” forklarer Markku og Jari. “Der var masser af muligheder for ventilationssystemer på det finske marked, og vi havde tonsvis af erfaring og et stort netværk.”

Det gav rigtig god mening at indgå samarbejde med Urmas, så de forlod begge deres job i en erhvervsvirksomhed og blev partnere i ETS NORD.

“Vi fortryder intet,” siger Markku og Jari. “Selvom der var tidspunkter – især i starten – hvor vi spurgte os selv: Er det virkelig det værd? Det var det. Og det er det i allerhøjeste grad stadig.”

Design og produktion af værdiskabende ventilationsprodukter

ETS NORD er kommet langt og fortsætter med at vokse. Da virksomheden ændrede struktur i 2011, indskrev den sig i en helt anden liga, primært takket være produktionen af innovative ventilationsløsninger, men også på grund af unikke markedsmuligheder og teamets engagement, der er uden sidestykke.

Hos ETS NORD er innovation ikke et buzzword. Det ligger i virksomhedens DNA.

“Vi har en dybt rodfæstet baggrund inden for teknologi,” siger Urmas og forklarer, hvorfor ETS NORD er på forkant med udviklingen. “Vi griber udfordrende, komplicerede produktionsmetoder, der gør det muligt for os at designe og producere ting, der for 10 år siden virkede nærmest utopiske.

Ingen vision er til megen nytte uden dedikerede mennesker bag ved

“Det team, vi samlede, er helt fænomenalt,” siger Markku begejstret. “Designerne, udviklerne, ingeniørerne – alle bidrager med deres unikke perspektiver, hvilket gør os til en troværdig partner for vores kunder.”

Tillid er en væsentlig værdi i ETS NORD.

“Vi betjener kunder, der har et utal af behov, og vi er derfor nødt til at sikre, at alle kan stole på os,” siger Markku. “Pålidelighed er nøglen i vores virksomhed. Hvis vi lover noget, så sker det.”

En anden vigtig værdi i ETS NORD er fleksibilitet.

“Vi bestræber os på at gøre komplicerede ting på den mest enkle måde,” forklarer Jari. “Derfor er fleksibilitet så vigtig. Vi behøver ikke at skulle igennem en lang kommandostruktur i virksomheden for at træffe en beslutning. ETS NORD er en praktisk anlagt virksomhed, hvor ejerne er en del af den daglige drift.”

Fokus på en bæredygtig fremtid

Der er en fantastisk talemåde: Hvis du lægger planer for det næste år, så plant et frø, hvis du lægger planer for de næste 10 år, så plant træer, hvis du lægger planer for de næste 100 år, så undervis folk.

ETS NORD kender værdien af at lægge planer for nutiden og samtidig holde øje med fremtiden.

Når vi hos ETS NORD designer og installerer avancerede ventilationssystemer, planter vi et frø, når vi med alle midler investerer i moderne teknologi, planter vi træer, når vi hos ETS NORD spreder vores værdier og øger bevidstheden, underviser vi folk.

“Fremtiden belønner dem, der bliver ved med at bevæge sig fremad. Og det gør vi, skridt for skridt,” siger Urmas.

“Vi er vokset betydeligt i løbet af de seneste år, men på en måde er vi stadig en nystartet ventilationsvirksomhed. ETS NORD er en vigtig aktør i Nordeuropa. Læg dertil nye integrationsprocesser og produktionsmetoder, og jeg tror, at vi kan nå langt ud over vores hjemmemarked.”

“Vi bliver globale i fremtiden,” er Markku enig i. “Ved at tilpasse produkterne til forskellige kulturer vil ETS NORD opnå fremgang på andre markeder.”

Ja, det lyder måske ambitiøst. Men, som Jari er overbevist om, så sker der gode ting, når man træffer de rigtige beslutninger. “På den ene side er fejltagelser uundgåelige,” siger han. “Men på den anden side, når man lærer af sine fejl, driver det virksomheden fremad. Den eneste virkelige fejl er ikke at gøre noget.”

Og lad os ikke glemme, at ambition er entusiasme med et formål. ETS NORD er kendt for begge dele. Og kærlighed. Til vores planet og til alle, der bor på den.

Som Wolfgang Amadeus Mozart engang sagde: Hverken høj intelligens eller fantasi eller begge dele tilsammen skaber geniet. Kærlighed, kærlighed, kærlighed er sjælen i al genialitet.